Image144

Over de auteur

Mark Janssen studeerde talen en psychologie en heeft een eigen onderzoeksbureau. In Zuid-Frankrijk leerde hij hoe je paddestoelen moet zoeken en gaandeweg werd mycogastronomie zijn hobby: het zoeken en bereiden van exquise paddestoelen. Een hobby die tien jaar geleden uit de hand liep toen hij het onderwerp onderzoeksmatig ging benaderen: hij verzamelde kookboeken, ondervroeg Fransen en Russen, proefde in restaurants, sprak met koks en stroopte het internet af. Cursisten hielpen zoeken en koken. Verse oogsten werden verwerkt in nieuwe recepten die werden uitgeprobeerd op familie, vrienden en collega’s (tot tevredenheid en zonder schadelijke gevolgen). Zijn vondsten, experimenten en bevindingen legde hij vast in een handboek. Het 'Handboek Paddestoelen zoeken en bereiden' verscheen in september 2010. Het tweede deel, 'Handboek Paddestoelen zoeken voor gevorderden', verscheen in september 2011.

Buiten het 'wildseizoen' gebruikt hij volop gekweekte paddestoelen. Die kregen de laatste jaren onvoldoende aandacht. Om dat in te halen schreef Mark Janssen het Paddestoelen Kookboek voor alle gekweekte soorten. Een tiental bijzondere kweekpaddestoelen is nauwelijks bekend in Nederland. Maar ook de geijkte soorten bieden veel meer mogelijkheden dan men beseft.

Mark Janssen houdt zich aanbevolen voor opmerkingen, aanvullingen en kritiek, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

frankrijk400 

De vreugde van de jacht. Zuid-Frankrijk, juni 2007. Mijn eerste vangst cèpes d’été (vroeg eekhoorntjesbrood). Nota bene in onze ‘achtertuin’. Het determineren, wegen en schoonmaken van de oogst. Let op de barsten in de hoedhuid en op de lichtbruine tot bruingrijze kleur ervan: kenmerken van het vroeg eekhoorntjesbrood (boletus aestivalis).